Dřín obecný: Jarní slunce na talíři
Popis dřínu obecného
Dřín obecný patří mezi naše původní dřeviny a v přírodě ho potkáme buď jako rozložitý keř, nebo menší strom dosahující výšky až sedmi metrů. Jeho šedohnědá kůra se časem začne odlupovat v drobných šupinkách. Na větvích najdeme vstřícně postavené listy vejčitého nebo eliptického tvaru, které nás na podzim potěší nádherným červeným zbarvením. Než se na jaře objeví první lístky, strom se obsype drobnými žlutými květy uspořádanými do okolíků. Z nich pak dozrávají červené podlouhlé plody - dřínky. Tyhle kyselkavé, trochu trpké peckovice jsou plné vitamínu C a skvěle se hodí na výrobu domácích marmelád, sirupů nebo likérů. Dřín je vlastně docela nenáročný společník - stačí mu slunné místo a půda, která dobře propouští vodu. Navíc se nebojí ani městského prostředí a zvládá i znečištěný vzduch.
Výskyt a rozšíření
Dřín obecný neboli dřín jarní patří mezi naše nejzajímavější keře. Tento houževnatý druh, který může dorůst i do podoby menšího stromu, se přirozeně vyskytuje v teplejších koutech naší země. Nejčastěji ho potkáme v listnatých hájích a na prosluněných svazích, přičemž jeho domovem je především jižní Morava. Tento zajímavý keř si oblíbil vápenité půdy a nejlépe prospívá tam, kde je půda sušší a dobře odvádí vodu. Přestože dřín u nás není tak běžný jako řada jiných dřevin, zahradníci a milovníci přírody ho stále více objevují a vysazují do svých zahrad a parků. Není divu - jeho zářivě žluté květy, které rozkvétají už v předjaří na holých větvích, jsou skutečnou pastvou pro oči. A co teprve jeho plody - šťavnaté červené dřínky, které sice trochu stahují, ale jsou jedlé a velmi chutné.
Pěstování a využití
Dřín obecný je úžasná rostlina, která se u nás přirozeně vyskytuje už odjakživa. Je to vlastně takový náš domácí poklad, který si v poslední době získává čím dál větší pozornost zahrádkářů. A není divu - je to totiž naprostý nezmar, který toho moc nepotřebuje. Stačí mu slunné nebo polostinné místečko a propustná půda s trochou vápníku. Zvládá i období sucha, mrazy mu nevadí a nemoci se mu vyhýbají. Když chcete mít pořádnou úrodu, je fajn vysadit aspoň dva keře, aby se mohly navzájem opylit. Od srpna do října pak můžete sklízet červené dřínky, které jsou plné vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek. Tyhle šťavnaté plody se dají jíst rovnou ze keře, ale můžete z nich udělat i skvělou marmeládu, sirup nebo kompot. A kdybyste náhodou potřebovali něco vyrobit ze dřeva, tak dřín je na to jako dělaný - jeho dřevo je tvrdé jako kámen a vydrží věky.
Léčivé účinky dřínu
Dřín obecný je úžasná rostlina, která u nás roste odjakživa. Už naši předci dobře věděli, jak cenný poklad v něm mají. Na větvích tohoto keře dozrávají nádherné červené dřínky, které jsou plné vitamínu C. Když je pravidelně mlsáme, pomáháme tím našemu tělu bojovat proti nemocem a chráníme buňky před poškozením. Z těchto šťavnatých plodů se dají připravit výborné domácí dobroty - voňavé sirupy, lahodné marmelády nebo chutné kompoty. A co je skvělé - i po zpracování si zachovávají spoustu vitamínů a minerálů. V lidovém léčitelství se ale nepoužívají jen plody. Kůra a listy dřínu také skrývají léčivou sílu. Když vás potrápí břicho nebo střeva, může pomoct odvar z dřínové kůry, jak to dělávali naši předkové. Pamatujte ale, že tohle jsou jen obecné rady z lidové moudrosti. Než začnete dřín používat jako lék, určitě se poraďte se svým doktorem nebo v lékárně - oni nejlíp vědí, co je pro vás vhodné.
Vlastnost | Dřín obecný | Jiný druh 1 |
---|---|---|
Výška dospělé rostliny | Až 8 metrů | Závisí na druhu |
Barva květů | Žlutá | Závisí na druhu |
Období květu | Únor - duben | Závisí na druhu |
Plod | Dřínky (červené peckovice) | Závisí na druhu |
Dřín v kuchyni
Dřín obecný patří mezi naše nejzajímavější ovocné keře. Tenhle nenáročný a odolný druh, kterému se někdy říká taky dřín jarní, si u nás získal spoustu příznivců. Jeho plody - dřínky - jsou takové malé červené peckovičky, které vás při prvním ochutnání překvapí svou kyselostí, ale zároveň příjemně osvěží. I když je můžete jíst rovnou ze keře, tepelná úprava z nich udělá mnohem chutnější pochoutku. Proto se z dřínků běžně vyrábí různé dobroty jako džemy, sirupy nebo kompoty, no a samozřejmě taky šťávy. Milovníci domácích pálenek si zase pochvalují lahodnou chuť dřínového destilátu. Ale dřín toho umí ještě víc - jeho dřevo je tak pevné a krásně žilkované, že se z něj dřív vyráběly různé nástroje a dodnes je mezi znalci ceněné.
Symbolika a tradice
Dřín obecný, tento úžasný keř našich předků, patří k nejzajímavějším rostlinám naší přírody. Jeho význam v českých zemích sahá hluboko do minulosti a není divu, že si získal takovou úctu. Od starověku lidé obdivovali jeho neuvěřitelně pevné dřevo, které bylo ideální pro výrobu různých zbraní, především oštěpů. Na podzim se dřín pyšní nádhernými červenými plody - dřínkami, které nejsou jen krásné na pohled, ale skrývají v sobě skutečný poklad vitality a zdraví. Naši předkové dobře věděli, proč je sbírat a využívat v lidovém léčitelství, kde se cenily především pro své stahující a posilující vlastnosti. Dřín je zkrátka živoucím svědkem našich tradic a jeho příběh je pevně spojen s příběhem našeho národa.
Dřín obecný, ten otužilý krasavec, nám svými žlutými květy ohlašuje jaro dříve, než se zima stihne rozloučit.
Zdeněk Šimek
Zajímavosti o dřínu
Znáte dřín obecný? Tenhle zajímavý keř, kterému se latinsky říká Cornus mas, u nás najdete hlavně jako okrasnou dřevinu, ale věděli jste, že jeho plody jsou nejen jedlé, ale i plné zdraví? Ty malé červené dřínky, které dozrávají na podzim, chutnají tak zvláštně trpce a sladce zároveň. A vitamínu C mají ještě víc než citróny! Dřín je vlastně takový tvrďák mezi keři - dokáže přežít klidně i dvě stovky let. I když roste docela pomalu a nevyšplhá se výš než na osm metrů. U nás ho potkáte sem tam, hlavně v teplejších končinách. Jeho dřevo je tak pevné, že z něj naši předkové vyráběli různé nástroje a nářadíčko. Dneska už ho ale lidé pěstují spíš kvůli těm šťavnatým plodům - dělají z nich skvělé marmelády, sirupy nebo likéry. A včelaři ho milují - jeho květy jsou jedny z prvních, které na jaře včelkám nabídnou sladký nektar.
Publikováno: 06. 02. 2025
Kategorie: příroda